De zwemsport heeft door de jaren heen een grote ontwikkeling doorgemaakt. Niet alleen op het gebied van de zwemkleding, maar ook de sport zelf. Nu het weer heerlijk weer is en de zomer in aantocht is in ons waterrijke kikkerlandje, vonden wij het tijd dat we jullie eens wat meer gaan vertellen over de geschiedenis van de zwemsport. Maar ook over de verschillende zwemslagen en hoe deze zichzelf hebben ontwikkeld.

 

Zwemmen om te overleven

De oudste verhalen over zwemmen komen uit Egypte. Duizenden jaren geleden hadden vissers een belangrijke taak; voedsel en geld binnenhalen. Dit ging natuurlijk niet zonder slag of stoot, dus was het belangrijk dat de vissers konden zwemmen. Niet alleen vissers, maar ook soldaten moesten hun vijand te water aanvallen en kunnen vluchten. Het leger van Napoleon leerde zwemmen in militaire zwemscholen, hierdoor waren zij in het voordeel.  Makkelijk gezegd was zwemmen vroeger dus een vorm om te kunnen overleven.

 

Van overleven naar plezier

Zwemmen werd steeds populairder en ook gezien als een vorm van ontspanning. Vooral de rijke mensen gingen zwemmen om zichzelf te kunnen ontspannen, dit werd dan ook een belangrijk deel van de opvoeding van de kleintjes. Een groot nadeel was, dat dit vooral op vervuilde plekken gebeurde, het was dus belangrijk dat er plaatsen kwamen waar de kleintjes, maar ook de volwassenen, op een veilige manier konden zwemmen. Er kwamen verschillende zwemwateren en ook werden er steeds meer zwemscholen geopend. Zwemmen is gezond en de rijke bevolking werd zich steeds bewuster van de poisitieve effecten van zwemmen op de gezondheid. Helaas kon er alleen in de zomermaanden gezwommen worden, tot 1883. In dat jaar werd het eerste zwembad in Den Haag geopend. Er waren stoombaden, een zwembad en badkuipen waar de mensen uit goede families konden ontspannen. Pas 13 jaar later werd het volgende zwembad geopend in Amsterdam.

 

Zwemmen vandaag de dag

We zijn inmiddels een paar honderd jaar verder en zwemmen wordt vandaag de dag steeds populairder en de zwemsport heeft zich flink uitgebreid. Zwemsporten zoals wedstrijdzwemmen, waterpolo en schoonspringen worden steeds populairder. We hebben luxe sportcomplexen waar jong en oud zich kunnen vermaken. De kleintjes krijgen zwemles en leren daar verschillende slagen aan welke we hieronder gaan uitleggen.

 

Schoolslag

De schoolslag leren ze het eerste aan tijdens de zwemles. Het is geen hele snelle zwemslag, maar er kunnen wel grote afstanden mee worden gemaakt. Het hoofd wordt boven water gehouden en deze slag wordt vaak gebruikt tijdens het recreatiezwemmen. Bij de schoolslag gebruik je veel spieren en verbrand je veel calorieën, dus ook ideaal als cardio training.

 

Enkelvoudige rugslag

De enkelvoudige rugslag kan je net als bij de schoolslag een lange afstand overbruggen. Ook hierbij moet je geen haast hebben, want heel erg snel ga je niet vooruit. Het verschil met de schoolslag is, is dat je op je rug ligt en alleen je benen gebruikt om jezelf in het water te verplaatsen.

 

Borstcrawl

Deze is al een stuk moeilijker, maar wel een van de meest bekende zwemslagen die er zijn. Al van kleins af aan als je voor het eerst in het water ging, probeerde je als een ‘hondje’ vooruit te komen. De borstcrawl is dus een natuurlijke zwemslag en het goed aanleren geeft wel wat voeten in de aarde. Het vraagt wat meer energie, maar zorgt er uiteindelijk wel voor dat je je sneller kan verplaatsen in het water.

 

Rugcrawl

De rugcrawl is een populaire slag in de zwemsport en erg geliefd onder professionele zwemmers. Bedenk jezelf namelijk maar eens of je tijdens een dagje Centerparcs wel eens iemand de rugcrawl heeft zien doen. Wij niet! Tegenwoordig is dit wel een vast onderdeel tijdens de zwemlessen, dus jouw kleintje wordt er vast beter in dan jijzelf.

 

Vlinderslag

Wederom geen populaire zwemslag onder de recreatiezwemmers, maar wel onder de wedstrijdzwemmers. Het is een ontzettend zware slag die heel moeilijk aan te leren is. Ontstaan uit de schoolslag en je kan hem alvast beginnen te oefenen door de hol-bolbeweging. Je zal je aan het begin als een vis op het droge voelen, maar geloof ons; het gaat je lukken!

 

Nu we je de geschiedenis van de zwemsport en de verschillende slagen hebben uitgelegd, wordt het tijd om een verfrissende duik te nemen. Bestel nu jouw zwemkleding online bij AquaSplash en krijg 10% korting op de hele collectie.