Een zwembril is uitermate belangrijk om de zwemsport goed te kunnen beoefenen, maar waarom dan? Wat is nou een goede zwembril en welke merken zijn er allemaal? Waarom beslaat mijn zwembril continu? Ook is er een groot verschil tussen een duikbril en een zwembril, waar nog dagelijks verwarring over ontstaat. Op al deze vragen gaan we in deze blog antwoord geven en jullie voorzien van alle ins en outs over zwembrillen van bekende merken!

 

Duikbril of zwembril?

Het woord zegt het al, een duikbril is om te duiken en een zwembril om te.. juist! Zwemmen! Maar wat zijn de verschillen dan? We noemen de zwembril te pas en te onpas ook wel een duikbril en visa versa. Laten we dit misverstand voor eens en voor altijd de wereld uithelpen en jullie vraag beantwoorden. Bij een duikbril zit je neus omsloten in dezelfde ruimte als je ogen, waardoor er zowel in je neus als in je ogen geen water kan lopen. Een gewone zwembril is dus niet geschikt om te gaan duiken, aangezien je dan niet kan ‘klaren’ en je ogen en oren niet kan ontzien van de enorme druk onder water.

Waarom een zwembril?

Een zwembril dient voor de bescherming van de ogen, door het chloor of zout kunnen je ogen prikkerig, jeukend en tranend aanvoelen en een goede zwembril is dus zeker nodig. Wanneer je een zwemsport beoefend is het natuurlijk vanzelfsprekend dat je hoofd onder water gaat en je je ogen geopend moet houden om je richting te bepalen en de afstand goed in te kunnen schatten. Niet alleen tijdens het wedstrijdzwemmen is een zwembril noodzakelijk, maar ook tijdens trainingen dien je er een te dragen om je ogen te beschermen.

Waar moet je op letten?

Bij het kopen van een zwembril is het belangrijk dat je kwaliteit koopt. Het is belangrijk dat je vooraf weet of het een zwembril moet zijn voor buiten of binnen en of je deze gaat gebruiken voor recreatiezwemmen of voor wedstrijdzwemmen. Een wedstrijdzwembril moet namelijk volledig voorzien zijn van een gestroomlijnd design en hebben vaak een laag profiel voor minimale weerstand, zodat je de optimale snelheid en prestatie kan behalen. Wanneer je een zwembril nodig hebt voor buiten is het belangrijk dat deze voorzien is van een beschermende UV laag tegen het licht. Ze hebben vaak een groter frame dan de zwembrillen voor wedstrijdzwemmen, waardoor ze iets comfortabeler zitten en ook gebogen glazen hebben voor een optimaal zicht in het water. Bij beide is het belangrijk dat je zwembril lekker zit en het dragen ervan geen pijn doet. Probeer dus vooral verschillende zwembrillen van verschillende merken. Het bandje mag niet te strak zitten en het is belangrijk dat je deze halverwege het achterhoofd plaatst.

Het beslaan van jouw zwembril

Op jouw zwembril kan tijdens het zwemmen condens ontstaan, belangrijk is dat je tijdens het zwemmen de bril niet continu op en af zet. Hierdoor wordt de kans groter dat de zwembril beslaat en je dus minder ziet. Veeg vooral de condens niet met je handen weg, aangezien je handen best wel heel vet kunnen zijn, maakt dat het alleen maar erger Een goede tip is Dreft! Wanneer je wekelijks de glazen van jouw zwembril even voorziet van een sopje en het 5-10 minuutjes laat inwerken wordt de kans op beslaan ook minder groot. Zorg ook dat je de zwembril na het zwemmen niet in een doosje bewaard, maar hem altijd goed laat drogen buiten je zwemtas.

Bij AquaSplash bestel je eenvoudig online jouw zwembril, we hebben een grote collectie zwembrillen voor zowel mannen als vrouwen en natuurijk ook voor kinderen. Veelal van bekende merken als Speedo en Arena, maar ook FINA approved zwembrillen van Mad Wave voor het wedstrijdzwemmen. Benieuwd naar onze hele collectie? Tijdelijk bestel je de gehele collectie zwembrillen met 10% korting online. Bekijk hier al onze modellen.