Waterpolo wordt (gelukkig) steeds populairder, ook onder jongeren. Het olympisch goud voor ons vrouwenteam in 2008 heeft hier een groot aandeel in gehad. Maar hoe werkt waterpolo nou precies, welke regels zijn er en wat draag je tijdens een match? Dat leggen we jullie allemaal uitgebreid uit in dit artikel.

De geschiedenis van waterpolo

Op de olympische spelen zijn er vijf verschillende zwemdisciplines: baanzwemmen, openwaterzwemmen, schoonspringen, synchroonzwemmen en last but not least waterpolo. In 2000 werd deze sportdiscipline pas aan het olympische programma van de vrouwen toegevoegd. Waterpolo was dus voorheen een echte ‘mannensport’. Waterpolo ontstond halverwege de 19e eeuw als variant van handbal, maar dan in het water.

Waterpolo, wat is het?

Waterpolo is een sport waar samenwerking centraal staat. Er zijn twee ploegen van zeven spelers/speelsters en deze nemen het op tegen elkaar. Naast zwemmen moet je ook goed zijn in het gooien en vangen van een bal. Waterpolo is er voor alle leeftijden, de enige voorwaarde is dat je een zwemdiploma B hebt. Waterpolo is een teamsport die zwemmend wordt gedaan en de bedoeling is om een bal zo vaak mogelijk in het doel van de tegenpartij te werpen. Iedere goal levert een doelpunt op. Het team wat op het einde de meeste doelpunten heeft gemaakt, wint.

Bij waterpolo zijn er veel minder blessures dan bij voetbal, volleybal of rugby. Het is een stoere teamsport voor zowel jongens als meiden. En dat er geknepen, geschopt en geslagen wordt onder water is natuurlijk een fabeltje!

Het speelveld

Bij de heren is een speelveld maximaal 30 meter lang, bij de dames is dit 25 meter. De maximale breedte is vaak 20 meter. De minimale diepte van het bad is 1,80, nu denk je vast ‘oh dat is makkelijk’ maar niets is minder waar. De speler die namelijk de bal in zijn/haar bezit heeft mag de bodem niet raken en moet zwemmen.

De 30 seconden regel

Om het waterpolo spel aantrekkelijker te maken voor het publiek zijn er de laatste jaren een hoop regels bijgekomen. Waaronder de 30 seconden regel. En nee, dit is NIET de regel voor als je wat op de grond laat vallen en in je mond wil stoppen;). De 30-seconden-regel houdt in dat wanneer de aanvallende partij (de partij die balbezit heeft) niet binnen 30 seconden een actie of schot heeft gemaakt op doel, dan gaat de bal naar de tegenpartij.

Waterpolo kleding

Een waterpolo team bestaat uit zes veldspelers en een keeper. Allebei de keepers dragen een rode cap, zodat er een duidelijk onderscheid is in veldspelers en de keeper. De veldspelers uit team wat thuis speelt dragen witte caps en het team wat uit speelt draagt blauwe caps. Belangrijk zijn de oorbeschermers die de spelers allemaal dragen, deze zorgen er namelijk voor dat de oren goed beschermd worden tegen de bal. Deze kan namelijk enorm hard worden gegooid, waarmee de kans op blijvende schade anders te groot wordt. Ook dragen de spelers tegenwoordig een gebitsbeschermer, een toque en meestal een tweede zwembroek of badpak ter bescherming. Er bestaan natuurlijk ook speciale waterpolo zwembroeken en badpakken, deze zijn dubbel zo dik als gewone zwemkleding en hierdoor is het dus niet nodig om dubbele lagen te dragen. Ook de bal die wordt gebruikt is niet zomaar een bal, de ballen zijn voorzien van extra grip en wegen rond de 400-450 gram bij de heren. Bij de junioren en dames is dit vaak iets lichter. De bal is zo ontworpen dat die gemakkelijk vast te pakken is met een hand.

Bij AquaSplash kun jij terecht voor al jouw waterpolo benodigdheden, van zwembrillen tot caps en van speciale waterpolo ballen tot taktiekmaps. Je shopt nu alles met 10% korting online. Heb jij al zin om een nieuwe sport uit te gaan proberen?! Check nu onze waterpolo collectie