Wanneer we mensen vragen ‘noem eens een bekend merk in zwemkleding’ krijgen we al snel het antwoord: Speedo! Van badkleding voor dames, tot zwemkleding voor heren. Natuurlijk is dit niet voor niets en hebben zij door de jaren heen een enorm merk op gezet wat iedereen kent. Maar hoe is Speedo ontstaan? Wat zijn huidige ontwikkelingen waar ze druk mee bezig zijn? Wat is eigenlijk het verhaal achter het merk? Op al deze vragen geven we antwoord in deze blog!

De geschiedenis van Speedo

Speedo is in 1914 begonnen onder de merknaam ‘Fortitude’, pas in 1928 kwam daar verandering in en werd Speedo geboren. Het merk is opgezet door een jonge Schot genaamd Alexander MacRae wie in 1910 emigreerde naar Australië, om te anticiperen op de groeiende strandcultuur ontstond er al snel een nieuw zwemkleding merk. Zwemmen werd geaccepteerd als sport en hierdoor groeide de markt in zwemkleding snel. In 1928 introduceerde MacRae de populaire ‘Racerback’, waardoor er in een keer meer bewegingsvrijheid ontstond en werd het mogelijk om door middel van passende zwemkleding nog sneller te zwemmen. Hierdoor werd de slogan ‘Speed on in your Speedos’ bedacht en was het merk Speedo dus officieel geboren.

En toen..

Speedo zwembroeken en zwempakken werden steeds meer fashionable en in 1936 tijdens de Olympische Spelen in Berlijn werd voor het eerst de zwemshort geïntroduceerd door het Australische zwemteam. Daarna volgende de ene na de nieuwe ontwikkeling, er kwamen Speedo bikini’s op de markt na de Tweede Wereld Oorlog. Deze werden niet met open armen ontvangen en werden zelfs verboden op de Australische stranden! Desondanks droegen steeds meer sporters Speedo en werd het merk groter en groter, met als piekmoment de Olympische Spelen in Melbourne in 1956, waar het Australische zwemteam werd gesponsord door Speedo en 8(!) gouden medailles in de wacht sleepten. Er ging een nieuwe wereld open en Speedo begon met het exporteren naar Amerika, Nieuw-Zeeland, Japan en Zuid-Afrika, later volgde ook Europa.

Waarom werd het zo’n enorm succes?

Speedo was het allereerste merk dat is begonnen met het produceren van zwemkleding gemaakt van nylon en elastan, wat ook vandaag de dag nog steeds het meest gebruikte materiaal is. Door continu te innoveren met verschillende stoffen werd het mogelijk dat een badpak of zwemshort ook daadwerkelijk kon zorgen voor betere prestaties. De Endurance lijn werd de allereerste lijn ooit ter wereld welke bestand is tegen chloor. Daarop volgende de FASTSKIN collectie, waarmee Michael Phelps talloze medailles in de wacht sleepte en de Fastskin FS-PRO werd het snelste en meest krachtige zwemshort/badpak in de wereld. Hiermee werden 21 wereldrecords gebroken in 6 maanden!

Duurzaamheid staat centraal

Binnen de bedrijfsvoering houdt Speedo rekening met duurzaamheid, ze staan al jaren op de eerste plaats binnen de sector strand- en badmode en daar horen uiteraard de benodigde ontwikkelingen bij. Momenteel verbeteren ze de arbeidsomstandigheden in de productiefabrieken, ze zetten stappen richting het terugdringen van CO2-uitstoot en hebben onlangs veranderingen doorgevoerd in de gedragscode voor werknemers. 

Bij AquaSplash kun je verschillende badpakken, zwemshorts, wedstrijdzwemkleding, badmutsen en meer vinden van het merk Speedo. Naast zwemkleding verkopen we natuurlijk ook zwembrillen, duikartikelen en rugzakken! Met name alle zwemkleding is chloorbestendig, zacht en sneldrogend. Voorzien van een perfecte pasvorm, waardoor ze ideaal zijn voor intensief gebruik. Nu tijdelijk 10% korting op de volledige collectie!